Provozujte vlastní český minipivovar

1.12.2013

by

Pivovarnictví, Prodej piva

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Specifika tradičního označování českého piva

V dlouhých dobách socialismu se u nás pivo označovalo tzv. stupňovitostí. Neznalost způsobu označování vedla k mnohým pověrám a nepravdivým představám konzumentů, které přetrvávají dodnes.
Například k tomu, že se většina pivařů domnívala, že 10-tistupňové pivo obsahuje 10% alkoholu a 12-tistupňové 12% alkoholu. To by bylo ovšem opravdu silné pivo !!I to byl jeden z důvodů, proč bylo od tohoto způsobu označování piva upuštěno a dnes se piva označují slovními výrazy, což paradoxně vede k ještě větší zmatenosti uživatelů piva.

Jaký je rozdíl mezi desítkou, dvanáctkou, čtrnáctkou … ?

Co znamená označení výčepní pivo, ležák, speciální pivo ?

Pojďme si oba způsoby označování piva vysvětlit.

Měření stupňovitosti piva - obsahu extraktu v mladiněOznačení piva ve stupních znamená ve skutečnosti obsah cukrů ve sladině, měřenou během výrobního procesu piva cukroměrem. Neznamená tedy obsah alkoholu. Stupňovitost se navíc mění během chmelovaru, neboť během vaření se část vody odpaří a stupňovitost mladiny stoupne. Naproti tomu je pravdou, že více stupňů (tj. více cukru v mladině) vede ve výsledku k většímu obsahu alkoholu, ve který se při kvašení cukr nakonec promění.

Nová norma označování piva zavádí pojmy Výčepní pivo, Ležák a Speciální pivo. Obecně se dá říci, že

  • výčepní pivo = dřívější 8° – 10° pivo
  • ležák = dřívější 11° – 12° pivo
  • speciální pivo = 13° a vícestupňové pivo

Pivovary BREWORX a MOBBEER mohou vyrábět X-stupňová piva

Stupňovitost lze při označování piva nadále používat, ale pouze v těch pivovarech, kde se dodržuje tradiční postup výroby piva (s pomalým kvašením v otevřených kvasných kádích a dokvašováním v pivních tancích), což není případ téměř žádného velkého pivovaru, využívajících dnes již výhradně zrychleného kvašení a zrání piva v cylindrokónických tancích.

Také v tomto je výhoda minipivovarů BREWORX  a MOBBEER, které v provedení kvasné technologie otevřeného kvašení (OF) využívají tradiční technologii výroby piva a při správném dodržení výrobního postupu a měření cukernatosti mladiny tak může pivovar vyrábět tradiční desítku, dvanáctku, ale třeba také osmnáctku.

 

 

 

Jestliže se Vám líbí tento článek, dejte mu prosím hlas kliknutím na tlačítko sociální sítě. Nechcete-li přijít o novinky a aktuality z oboru pivovarnictví, přidejte si do Vaší RSS čtečky RSS feed našeho webu.