Provozujte vlastní český minipivovar

23.7.2018

by

Pivovarnictví

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Levné pivovary BREWORX LITE-ECO : vyrábějte pivo z koncentrátu

Nově nabízíme minipivovary řady BREWORX LITE-ECO. Jejich hlavními parametry jsou nízká pořizovací cena a vysoká efektivita výroby piva ze sladových extraktů a mladinových koncentrátů.

Minipivovary BREWORX LITE-ECO

… jednoduchá výroba piva ze sladového extraktu nebo mladinového koncentrátu

Minipivovary BREWORX LITE-ECO jsou pivovary se zjednodušenou varnou, umožňující svojí konstrukcí výrobu piva ze sladinových koncentrátů, neboli sladových výtažků či extraktů (Malt Extract), ale také z mladinových koncentrátů (Wort Concentrate) a vody. Neumožňují výrobu piva z tradičních surovin, tj. ze sladu, chmele a vody.


Charakteristika minipivovarů BREWORX LITE-ECO

Cenově výhodné řešení vhodné zejména pro restaurační minipivovary, kde není potřeba, aby se varna stala dominantou prostoru pro hosty – varna je umístěná v prostorách, kam nemá zákazník restaurace přístup. Celá konstrukce varny je navržená tak, aby byla varna ergonomicky ovladatelná, umožňovala efektivní výrobu mladiny z koncentrátů, a přitom její pořizovací cena byla co nejnižší. Varna BREWORX LITE-ECO neobsahuje žádné prvky, které by nebyly nezbytné pro její funkci. Vzhledem k tomu, že nemá pohledovou a operační stranu, neobsahuje ochranu před dotykem s horkými částmi – proto se nedoporučuje umísťovat ji tam, kde mají přístup nepovolané osoby. Řešení varny umožňuje pohodlnou a přehlednou obsluhu varného procesu, kdy má sládek všechny potřebné měřicí a ovladací prvky po ruce a má tak nad výrobním cyklem plnou kontrolu.

Oproti klasickému uspořádání varny neumožňuje varna Breworx Lite-ECO výrobu piva z klasických surovin, ale slad nahrazuje sladovým extraktem, což je koncentrát, jehož rozmícháním ve vodě získáme sladinu. Tímto odpadají nejnáročnější fáze horkého procesu výroby piva, tedy vystírka, rmutování a scezování díla. Ve výrobním procesu po získání sladiny pokračujeme chmelovarem a vířením mladiny. To umožňuje výrobu mnoha druhů piva i z jednoho druhu koncentrátu volbou různého chmelení.

>> Technické parametry varen minipivovarů BREWORX LITE-ECO

>> Ceník a typové sestavy minipivovarů BREWORX LITE-ECO


 

Co jsou sladinové koncentráty (sladové výtažky)

Výroba piva ze sladových výtažkůSladinové koncentráty – sladové výtažky vznikají ze sladiny, což je vlastně rozemletý, pečlivě povařený v pitné vodě. Sladina se nakonec zahušťuje v technologicky unikátních odparkách, kdy je dosaženo vření a odpaření vody už při teplotě kolem 45 °C, která nepoškozuje hlavní složku výtažku – cukr sladový neboli maltózu – karamelizací.

Sladové výtažky (jiný název pro sladinové koncentráty) jsou vyrobeny bez použití jakýchkoliv chemických aditiv (extrakčních činidel, umělých enzymů, konzervantů, slabilizátorů, barviv atd.) Mají obvykle medovou konzistenci a dobu trvanlivosti 6-12 měsíců. Snadno se přepravují a skladují díky neprodyšným obalům.

 


Výhody sladinových minipivovarů Breworx Lite-ECO

  • Umožňují výrobu prakticky všech druhů piva z různých druhů z předpřipravených sladinových koncentrátů (sladových výtažků)
  • Různým způsobem chmelení lze dosáhnout různých chutí, vůní a barev piva i při vaření z jednoho typu koncentrátu
  • Nižší investiční náklady na pivovar – varna je konstrukčně jednodušší, a tedy výrobně levnější
  • Menší počet zařízení v pivovaru (neobsahuje mačkadlo sladu, vyhrazené ZLV a ZHV)
  • Vyrobené pivo má vždy stejnou vyrovnanou kvalitu
  • Výrobní proces mladiny trvá cca 5-6 hodin, což je o 4-5 hodin méně než u výroby piva z tradičních surovin
  • Výrobní výkon varny až 4 várek za 24 hodin
  • Značné zjednodušení výroby :
  • Nízké nároky na technologické znalosti personálu
  • Nízké mzdové nároky na obsluhu pivovaru
  • Odpadá vážení sladu, mletí sladu, celý proces rmutování a scezování sladiny
  • Nízké energetické nároky a nižší spotřeba vody
  • Odpadají potíže s mlátovým hospodářstvím – výhoda pro minipivovary v centru měst
  • Výrazně nižší náklady na dopravu baleného sladového výtažku než u tradičních surovin
  • Nízké nároky na vybavení a hygienické podmínky skladovacích prostor – není nutný suchý větraný sklad a odpadá boj s hlodavci