Vyrábíme profesionální výrobní linky pro výrobu cideru (nazývané zkráceně cidérky). Můžeme dodat kompletní výrobní zařízení pro výrobu a prodej cideru přímo v restauracích, anebo sofistikované výrobní linky pro průmyslovou výrobu cideru a jeho balení do lahví, sudů anebo jiných přepravních obalů.
Co je cider a jak se vyrábí ?
Cider je nízkoalkoholický nápoj z jablek, který se tradičně vyrábí v zemích západní a severní evropy. Bývá také nazýván severským vínem, jelikož nahrazuje víno ve studených oblastech, kde pěstování hroznů není možné.
Základem výroby cideru je dostatečná úroda jablek vybraných odrůd, které se nejprve důkladně očistí a následně drcením a lisováním přemění na mošt – ovocnou šťávu zbavenou pevných částí.
Tento mošt poté prochází řízeným kvašením po dobu 3-5 dní, při němž se za technicky udržovaných teplot obvykle mezi 28°C – 35°C mění v ovoci obsažené cukry částečně na alkohol, jehož hodnoty se pohybují mezi 0,5% až 8,2% celkového hmotnostního objemu. Vyšší hodnoty alkoholu jsou již považovány za nepřípustné a jsou charakteristické spíše pro jablečné víno.
Následuje separace čirého nápoje od sedimentů (mrtvých kvasinek) a pěny a nápoj přechází do fáze zrání, kdy za nízké teploty 6°C – 15°C a mírného přetlaku cider dokvašuje a zraje obvykle 2 až 3 měsíce. Během této doby se mírně sytí vznikajícím oxidem uhličitým a získává svoji neopakovatelnou osvěžující chuť. Fáze zrání je ukončená opět separací čirého nápoje od sedlých kalů a pěny, přičemž se cider stáčí do čistých stáčecích nádob.
Poslední fází je stáčení nápoje do prodejních obalů, kterými bývají nejčastěji skleněné či PET láhve, party soudky, ale také větší výčepní sudy (kegy). Pro zvýšení trvanlivosti nápoje se doporučuje cider ještě před stáčením přefiltrovat na deskovém nebo křelemelinovém filtru, čímž se mechanicky odstraní i poslední zbytky kvasinek a zastaví probíhající kvasný proces. Nápoj je možné také čepovat přímo z tanků a servírovat jej v naturální formě bez filtrace zákazníkům přímo v přilehlé restauraci, což může mít značný marketingový efekt pro výrobce cideru.
CIDERLINE – výrobní linky pro profesionální výrobu cideru
Výrobní zařízení pro výrobu cideru je značně podobné vybavení pivovaru. Namísto horkého bloku s varnou obsahuje sestavu strojů pro čistění, drcení a lisování ovoce. Tekutým meziproduktem, který následně prochází fermentačním procesem, je ovocný mošt vylisovaný z ovoce. Kvasný a zrací proces probíhá v cylindrokónických tancích, které mají oproti tankům pro výrobu piva jen trochu odlišné vybavení, vycházející z požadavků výrobního postupu cideru. Kvašení probíhá při vyšších teplotách a kromě chlazení je potřeba k udržení požadované zákvasné teploty potřeba také zařízení pro ohřev nádob. Naše zkušenosti z výroby minipivovarů zaručují vynikající kvalitu zpracování a technického řešení technologie pro výrobu ciderů. Produkční řada zahrnuje několik kompletních technologií pro výrobu nápoje cider profesionálním způsobem.
I. Modulární linka pro výrobu nápoje cider CIDERLINE MODULO
CIDERLINE MODULO jsou kompletní profesionální výrobní linky stavebnicové konstrukce pro výrobu cideru s jednoduchou montáží, nevyžadující stavební zásahy do objektu. Jejich sestavení na místě zvládne zákazník sám bez potřeby práce odborníků. Linku výroby cideru je možné z počátku realizovat v základní sestavě a tuto postupně rozšiřovat o další prvky a zařízení, zvyšující objem produkce a komfort práce v cidérce. Nabízíme výrobní linky CIDERLINE MODULO v několika výrobních řadách s kvasnými tanky o objemu 250 litrů až 2000 litrů. Viz nabídka doporučených sestav CIDERLINE MODULO.
II. Vestavná linka pro výrobu nápoje cider CIDERLINE PROFI
CIDERLINE PROFI jsou kompletní profesionální výrobní linky pro výrobu cideru, jejichž montáž a oživení vyžaduje práci odborného týmu. Technologie je pevně spojená s konstrukcí budovy. Umožňuje vyšší produktivitu práce a větší objemy produkce. Zahrnuje profesionální vysoce výkonná zařízení pro zpracování ovoce, řízené kvašení a balení nápojů. Nabízíme výrobní linky CIDERLINE PROFI v několika výrobních řadách s kvasnými tanky o objemu 1000 litrů až 4000 litrů a většími. Viz nabídka doporučených sestav CIDERLINE PROFI.
BEERCIDERLINE – kombinované linky pro výrobu piva a cideru
III. Kombinovaný výrobní provoz minipivovar & cidérka BEERCIDERLINE MODULO
BEERCIDERLINE MODULO jsou kompletní profesionální výrobní linky stavebnicové konstrukce s možností výroby dvou druhů alkoholických nápojů – cideru a piva. Modulární řešení linky s jednoduchou montáží, nevyžadující stavební zásahy do objektu. Jejich sestavení na místě zvládne zákazník sám bez potřeby práce odborníků. Linku výroby cideru a piva je možné z počátku realizovat v základní sestavě a tuto postupně rozšiřovat o další prvky a zařízení, zvyšující objem produkce a komfort práce v kombi cidérce-pivovaru.
IV. Kombinovaný výrobní provoz minipivovar & cidérka BEERCIDERLINE PROFI
BEERCIDERLINE PROFI jsou kompletní profesionální výrobní linky s možností výroby dvou druhů alkuholických nápojů – cideru a piva. Jejich montáž a oživení vyžaduje práci odborného týmu. Technologie je pevně spojená s konstrukcí budovy. Umožňuje vyšší produktivitu práce a větší objemy produkce. Zahrnuje profesionální vysoce výkonná zařízení pro pro výrobu piva a cideru, řízené kvašení, zrání a balení nápojů.
Další informace :
Ceník typizovaných sestav CIDERLINE MODULO …
Komponenty stavebnice MODULO – popis a ceny…
Výroba cideru a legislativa…