Provozujte vlastní český minipivovar

Mobilní kontejnerový minipivovar MOBBEER LITE ME

 

logo-mobbeer-lite-meKontejnerový minipivovar MOBBEER LITE ME

… jednoduchá  výroba piva ze sladového extraktu v kompaktním kontejnerovém pivovaru

interiery-mobbeer2-smallMinipivovar MOBBEER LITE ME je mobilní kontejnerový minipivovar z řady MOBBEER. Pivovar se vyznačuje zjednodušenou varnou, umožňující svojí konstrukcí výrobu piva ze sladinových koncentrátů, neboli sladových výtažků či extraktů (Malt Extract), ale také z mladinových koncentrátů (Wort Concentrate) a vody. Neumožňuje výrobu piva z tradičních surovin, tj. ze sladu, chmele a vody.

 

Charakteristika minipivovaru MOBBEER LITE ME

Řešení vhodné zejména pro peovozovatele, který chce vyrábět pivo méně náročným a energeticky časově úspornějším způsobem, než jaký vyžaduje tradiční způsob výroby piva, započatý šrotováním sladu.
Oproti klasickému uspořádání varny neumožňuje varna MOBBEER LiteME výrobu piva z klasických surovin, ale slad nahrazuje sladovým extraktem, což je koncentrát, jehož rozmícháním ve vodě získáme sladinu. Tímto odpadají nejnáročnější fáze horkého procesu výroby piva, tedy vystírka, rmutování a scezování díla. Ve výrobním procesu po získání sladiny pokračujeme chmelovarem a vířením mladiny. To umožňuje výrobu mnoha druhů piva i z jednoho druhu koncentrátu volbou různého chmelení.
Řešení varny umožňuje pohodlnou a přehlednou obsluhu varného procesu, kdy má sládek všechny potřebné měřicí a ovládací prvky po ruce a má tak nad výrobním cyklem plnou kontrolu.

 

Co jsou sladinové koncentráty (sladové výtažky)

Výroba piva ze sladových výtažkůSladinové koncentráty – sladové výtažky vznikají ze sladiny, což je vlastně rozemletý, pečlivě povařený v pitné vodě. Sladina se nakonec zahušťuje v technologicky unikátních odparkách, kdy je dosaženo vření a odpaření vody už při teplotě kolem 45 °C, která nepoškozuje hlavní složku výtažku – cukr sladový neboli maltózu – karamelizací.

Sladové výtažky (jiný název pro sladinové koncentráty) jsou vyrobeny bez použití jakýchkoliv chemických aditiv (extrakčních činidel, umělých enzymů, konzervantů, slabilizátorů, barviv atd.) Mají obvykle medovou konzistenci a dobu trvanlivosti 6-12 měsíců. Snadno se přepravují a skladují díky neprodyšným obalům.

 

 

Výhody sladinových minipivovarů MOBBEER LiteME

  • Umožňují výrobu prakticky všech druhů piva z různých druhů z předpřipravených sladinových koncentrátů (sladových výtažků)
  • Různým způsobem chmelení lze dosáhnout různých chutí, vůní a barev piva i při vaření z jednoho typu koncentrátu
  • Nižší investiční náklady na pivovar – varna je konstrukčně jednodušší, a tedy výrobně levnější
  • Menší počet zařízení v pivovaru (neobsahuje mačkadlo sladu, vyhrazené nádoby pro ledovou a horkou vodu)
  • Vyrobené pivo má vždy stejnou vyrovnanou kvalitu
  • Výrobní proces mladiny trvá cca 2-3 hodiny, což je o 8-12 hodin méně než u výroby piva z tradičních surovin
  • Výrobní výkon varny až 8 várek za 24 hodin
  • Značné zjednodušení výroby :
  • Nízké nároky na technologické znalosti personálu
  • Nízké mzdové nároky na obsluhu pivovaru
  • Odpadá vážení sladu, mletí sladu, celý proces rmutování a scezování sladiny
  • Nízké energetické nároky a nižší spotřeba vody
  • Odpadají potíže s mlátovým hospodářstvím – výhoda pro minipivovary v centru měst
  • Výrazně nižší náklady na dopravu baleného sladového výtažku než u tradičních surovin
  • Nízké nároky na vybavení a hygienické podmínky skladovacích prostor – není nutný suchý větraný sklad a odpadá boj s hlodavci

 

 >> Technické parametry minipivovarů MOBBEER

 

Tři varianty minipivovarů MOBBEER LITE ME – podle způsobu kvašení

Vyrábíme minipivovary MOBBEER LITE ME ve třech variantách podle volby způsobu hlavního kvašení a  uspořádání pivovarského sklepa .

logo-breworx-cfMinipivovary MOBBEER LITE ME CF

Kvašení a zrání piva v uzavřených cylindrokónických tancích je efektivním a moderním způsobem výroby piva, které je velmi odolné proti kontaminaci kvasícího nápoje nežádoucími organismy. Možnost přesného řízení fermentace a zrání vede k trvale konstantním výsledkům kvality a senzorických vlastností vyrobeného piva. Výroba mladiny z tradičních surovin umožňuje výrobu všech druhů piva infúzním i dekokčním způsobem. Způsob uspořádání pivovaru je vhodný hlavně pro výrobu svrchně kvašených piv, ale je možné v něm vyrábět i všechny druhy spodně kvašeného piva.

logo-breworx-ofMinipivovary MOBBEER LITE ME OF

Kvašení a zrání piva v otevřených kvasných kádích (spilka) je tradičním způsobem výroby piva, typickým zejména pro spodně kvašené pivo českého typu. Umožňuje sběr deky v průběhu hlavního kvašení. Fascinující pohled na kvasinkovou pěnu mnoha podob a barev ocení hosté při exkurzích do pivovaru. Pracnější výrobní proces mladiny z klasických surovin a náročnější péče o pivo ve fázi kvašení se vrátí především v neopakovatelné chuti tradiční cestou vyrobeného piva a v dobrém jménu pivovaru, stavícím značku na úctě k typické chuti českého národního nápoje.  Výroba mladiny z tradičních surovin umožňuje výrobu všech druhů piva infúzním i dekokčním způsobem.

logo-breworx-ocfMinipivovary MOBBEER LITE ME OCF

Kombinované řešení, umožňující výrobu spodně i svrchně kvašeného piva bez omezení daných volbou jen jediného typu kvasných nádob. Minipivovar obsahuje jak otevřené kvasné kádě (optimální pro tradiční způsob výroby spodně kvašených piv), tak i cylindrokónické tanky (vhodné zejména pro výrobu svrchně kvašených piv). Zrání piva probíhá pak ve zracích tancích, je možné ale namísto zracích tanků vybavit minipivovar dalšími cylindrokónickými tanky a používat je ve funkci zracích tanků. Řešení vhodné zejména pro restaurační minipivovary, kde provozovatel plánuje výrobu spodně i svrchně kvašených piva zakládá si na tradičním způsobu jejich výroby.

Schéma pivovaru MOBBEER LITE ME CF (s uzavřeným hlavním kvašením): 

 

Blokové schéma minipivovaru MOBBEER LITE-ME CF

Varna : 1.1 Varna: mladinová pánev (MP), 1.2 Varna: kombi tank – zásobník horké vody (bojler) / vířivá káď, 2. Kvašení : 2.1 Kvasné tanky (CKT), 2.2 Servisní (přetlačné) tanky, 3. Vyvíječ páry, 4. Chlazení : 4.1 Glykolová chladicí jednotka, 4.2 Deskový výměník pro chlazení mladiny / výrobu horké vody, 6. Sanitace : 6.1 Mobilní CIP čerpadlo, 6.2 *CIP stanice,  7. Výroba technických plynů : 7.1 Kompresor, 7.2 *Vyvíječ dusíku N2 / tlakové láhve s CO2 ,  8. Kvasničné hospodářství :  8.1 Zásobník kvasnic,  9. Filtrace piva : 9.1 *Primární a sekundární filtr, 10. Stáčení a prodej piva : 10.1 *Myčka a plnička KEG sudů, 10.2 *Distribuce a prodej piva v obalech 10.3 *Výčep.

 

Schéma pivovaru MOBBEER LITE ME OF (s otevřeným hlavním kvašením): 

 Blokové schéma minipivovaru MOBBEER LITE-ME OF

1. Varna : 1.1 Varna: mladinová pánev (MP), 1.2 Varna: kombi tank – zásobník horké vody (bojler) / vířivá káď, 2. Kvašení : 2.1 Otevřené kvasné kádě, 2.2 Zrací (ležácké) tanky 2.3 Servisní (přetlačné) tanky, 3.1 Vyvíječ páry, 4. Chlazení : 4.1 Glykolová chladicí jednotka, 4.2 Deskový výměník pro chlazení mladiny / výrobu horké vody, 6. Sanitace : 6.1 Mobilní CIP čerpadlo, 6.2 *CIP stanice,  7. Výroba technických plynů : 7.1 Kompresor, 7.2 *Vyvíječ dusíku N2 / tlakové láhve s CO2 ,  8. Kvasničné hospodářství :  8.1 Zásobník kvasnic,  9. Filtrace piva : 9.1 *Primární a sekundární filtr, 10. Stáčení a prodej piva : 10.1 *Myčka a plnička KEG sudů, 10.2 *Distribuce a prodej piva v obalech 10.3 *Výčep.


Schéma pivovaru MOBBEER LITE ME OCF (s otevřeným i zakrytým hlavním kvašením):

Blokové schéma minipivovaru MOBBEER LITE-ME OCF

 1. Varna : 1.1 Varna: rmuto-mladinová-vystírací pánev (RMVP), 1.2 Varna: kombi tank – zásobník horké vody / vířivá káď, 2. Kvašení : 2.1 Otevřené kvasné kádě, 2.2. Kvasné cylindrokónické tanky, 2.3 Zrací (ležácké) tanky 2.4 Servisní (přetlačné) tanky, 3. Vyvíječ páry4. Chlazení : 4.1 Glykolová chladicí jednotka,  6. Sanitace : 6.1 Mobilní CIP čerpadlo, 6.2 *CIP stanice,  7. Výroba technických plynů : 7.1 Kompresor, 7.2 *Vyvíječ dusíku N2 / tlakové láhve s CO2 ,  8. Kvasničné hospodářství :  8.1 Zásobník kvasnic,  9. Filtrace piva : 9.1 *Primární a sekundární filtr, 10. Stáčení a prodej piva : 10.1 *Myčka a plnička KEG sudů, 10.2 *Distribuce a prodej piva v obalech 10.3 *Výčep.

ŘÍDICÍ SYSTÉM PIVOVARU

brewery-control-003A) Ovládací systém – úroveň MC – ruční ovládání  (manual control)

Manuálně řízená varna, jednoduchý tlačítkový ovládací panel se základními ovládacími a měřicími prvky. Manuálně jsou nastavovány potrubní cesty, zapínány motory a čerpadla, teploty a časy hlídá sládek. 

B) Ovládací systém – úroveň CC – centrální ovládání (central control)

Centrálně-manuálně řízená varna s podporou PLC s většinou operací ovládaných z centrálního ovládacího panelu s ovládacími a měřicími prvky. Ovládací panel je řešený dotykovým displejem anebo mechanickými spínači a regulátory – z něj jsou centrálně řízeny motory, ohřev a nastavovány cesty.

C) Ovládací systém – úroveň SA – poloautomatické řízení (semi-automatic control)

Poloautomaticky řízená varna s podporou počítače s většinou operací ovládaných počítačem – dle programu zadaného z centrálního ovládacího panelu. Ovládací panel je řešený dotykovým displejem . Sládek vybere recepturu a spustí program, který sám řídí výrobní proces. Sládek jej kontroluje a provádí laboratorní testy, ošetřuje nestandardní stavy a zajišťuje přípravu surovin a varny pro proces.

 


Zpátky na minipivovary MOBBEER 

shares