Provozujte vlastní český minipivovar

Podpůrná zařízení

III. Podpůrná zařízení pivovarů

 

III.1   CHLAZENÍ

Chlazení pivovarů

Chladicí systém

… musí být konstruován tak, aby vyrobil dostatečné množství chladu a udržel na požadovaných teplotách všechny nádoby s pivem v pivním sklepě. Navíc musí zvládnout výrobu ledové vody pro chlazení mladiny.  V našich pivovarech používáme dva systémy chlazení :

a) Vzduchové chlazení

b) Kapalinové chlazení

III.2   SANITACE

CIP stanice

CIP stanice

Sanitační stanice (CIP) slouží k dokonalému vyčištění veškerého strojního zařízení a potrubních systémů minipivovaru, které přicházejí do styku se zpracovávanými médii a kapalinami. Bez tohoto zařízení nelze provozovat žádné zařízení na výrobu a stáčení nápojů.

 

 

 

III.3   TECHNICKÉ PLYNY

kompresor-001Kompresor

Kompresor slouží v pivovaru pro výrobu tlakového vzduchu.  Ten se používá pro řadu operací a zařízení : provzdušňování mladiny před hlavním kvašením, tlačení tekutin z tanků, pohon pneumatických zařízení pivovaru, čištění technologie,výroba dusíku.

 

vyvijec-dusiku-01Vyvíječ dusíku

Dusík se používá v pivovarech jako tlačný plyn pro vytlačování piva z nádob. Tlačný plyn dusík N2 si může každý minipivovar s minimálními náklady vyrábět sám, pomocí tzv. vyvíječe dusíku.

 

 

redukcni-ventilRedukční ventily

Redukční ventil je součást setu pro dávkování plynů CO2 (oxid uhličitý) N2 (dusík), které se používají v pivovaru jako tlačné plyny pro vytlačování piva z nádob.

 

tabulka-svicka-01Provzdušňovací svíčka

Provzdušňovací svíčka slouží k provzdušnění mladiny stlačeným sterilizovaným vzduchem před hlavním kvašením.

 

 

III. 4   ČERPÁNÍ TEKUTIN

pojcerpadlo-01Pojízdné čerpadlo

Pojízdné čerpadlo se v minipivovaru využívá pro přečerpávání piva a jeho meziproduktů mezi nádobami, a také pro čištění a sanitaci nádob a potrubí.