Provozujte vlastní český minipivovar

Kapalinové chlazení pivovaru

Chlazení pivovaru pomocí kapalinových chladičů

cooling-system-280x143Kapalinové chladicí jednotky používáme u našich minipivovarů pro duplikátorové chlazení všech izolovaných nádob s dvojstěnnou konstrukcí (obvykle pivní tanky) v ležáckém sklepě a nádob hlavního kvašení. Jako chladicí kapalinu používáme ledovou vodu do teploty +1°C, anebo častěji glykolovou směs, která umožňuje snížit teplotu chladicí kapaliny až na -5°C. Dále se chladicí jednotky používají k chlazení mladiny ve druhém stupni u pivovarů s dvojstupňovým deskovým výměníkem.

Oproti prostorovému vzduchovému chlazení pivovaru mají kapalinové chladicí systémy řadu výhod :

  • Podstatně vyšší účinnost a efektivita chlazení
  • Provozní úspornost chladicího systému
  • Možnost přesného měření a regulace chlazení
  • Vyšší komfort práce v pivovaru – chladí se jen potravina a pracovní prostory si uchovávají mnohem vyšší teplotu
  • Nižší prašnost prostředí a vyšší odolnost pivovaru proti kontaminaci kvasící mladiny – u chlazení chladičem s odděleným kondenzátorem nedochází v chlazemém prostoru k intenzívnímu víření vzduchu a roznášení nebezpečné infekce kvasinek.

U našich minipivovarů používáme 2 systémy kapalinového chlazení tanků a nádob s pivem :

 

1. Kapalinové chladiče kompaktní – s integrovaným kondenzátorem

CWCH-SR-SERIES-01– základní systém chlazení zejména kvasných jednotek FUIC a FUEC. Jedná se o kompaktní chladicí jednotky, které nevyžadují náročnou montáž týmem techniků chladírenské firmy a stavební úpravy objektu. Jejich zprovoznění zvládne zákazník podle dodaného návodu. Je potřeba zajistit odvod vznikajícího tepla z místnosti s chladiči větráním anebo klimatizací.

 

 

 

 

 

2. Kapalinové chladiče splitové – s odděleným kondenzátorem

Kapalinové chlazení pivovarů– průmyslový systém chlazení tanků pomocí dvojdílného nebo třídílného chladicího zařízení, sestávajícího z venkovní jednotky (kondenzátor), interiérové jednotky (výrobník chladu) a zásobníku ledové vody nebo glycolu. Výhodou je úsporný provoz chladicího systému, nevýhodou nutnost montáže týmem specialistů a stavební zásah do objektu – montáž konzolí a potrubního propojení jednotlivých částí s prostupy venkovním zdivem, tlakování chladivem.

 

Jestliže se Vám líbí tento článek, dejte mu prosím hlas kliknutím na tlačítko sociální sítě. Nechcete-li přijít o novinky a aktuality z oboru pivovarnictví, přidejte si do Vaší RSS čtečky RSS feed našeho webu.