Provozujte vlastní český minipivovar

Mikropivovary NANOBEER

 

Mikropivovary Nanobeer jsou sestavy zařízení, určené pro poloprofesionální výrobu piva ve velmi malých objemech. Jsou vybavené elektrickou varnou, umožňující výrobu různých druhů piva infůzním varným postupem s následným kvašením v cylindricko-kónických tancích.

 

Popis a ceník doporučených sestav mikropivovarů NANOBEER:

nanobeer-50-microbreweries-001Mikropivovary BREWORX NANOBEER 50

– nejmenší mikropivovary pro úplné začátečníky a nenáročné domácí pivovarníky :

  • Mikropivovary BREWORX NANOBEER 51 – s CK tanky 50 litrů
  • Mikropivovary BREWORX NANOBEER 52 – s CK tanky 100 litrů
  • Mikropivovary BREWORX NANOBEER 54 – s CK tanky 200 litrů

 

nanobeer-microbreweries-006Mikropivovary BREWORX NANOBEER 200

 – výkonné mikropivovary pro malé restaurace a náročnější domácí pivovarníky :

  • Mikropivovary BREWORX NANOBEER 201 – s CK tanky 200 litrů
  • Mikropivovary BREWORX NANOBEER 202 – s CK tanky 400 litrů
  • Mikropivovary BREWORX NANOBEER 203 – s CK tanky 600 litrů

 


Technický popis mikropivovarů NANOBEER

Technologie pro výrobu pivní mladiny

I. Varna Nanobeer NB-50

Varna NB-50 je určená k výrobě 50 litrů (min/max 20 – 60 litrů) pivní mladiny inůzním varným postupem z namačkaného sladu, chmele a vody, případně s využitím sladových nebo mladinových koncentrátů. Dodáváme ve dvou verzích :

I. a) Varna Nanobeer NB-50SJ – varná nádoba není izolovaná (základní model s důrazem na co nejnižší pořizovací náklady při zachování komfortu práce)

I. b) Varna Nanobeer NB-50DJ – varná nádoba je izolovaná, dvouplášťová (výhodou je menší spotřeba elektrické energie a kratší doba výroby mladiny)

home-nano-brewery-nanobeer-nb-50dj-600

home-nano-brewery-nanobeer-nb-50sj-600

Vybavení varny NB-50 :

  • PLC programátor, umožňující kontrolu, regulaci a programování výrobního postupu. Lze nastavit varné postupy podle zvolených receptur, přičemž obsluha na programátoru zadává požadované teploty a časy jednotlivých kroků.
  • Míchadlo poháněné motorem s frekvenčním měničem – díky němu lze dosáhnout lepší extrakce cukrů ze sladu, než je tomu u jiných podobných systémů.
  • Dvě ohřevná elektrická tělesa pro ohřev směsi
  • Dvě praktické rukojeti pro snadné přenášení

Výhody :

  • Velmi snadná obsluha varny, čištění a údržba.
  • Široká nabídka příslušenství vytváří nekonečné možnosti pro experimentování s různými varnými postupy.
  • Dokoupitelná doplňková výbava – chmelový filtr, zařízení pro chlazení mladiny, kvasné a zrací tanky a další.
  • Výborné řešení pro všechny, kteří chtějí začít s vlastní výrobou piva s minimálními náklady.

 

II. Varna Nanobeer NB-200

Varna NB-200 je určená k výrobě 200 litrů  pivní mladiny inůzním varným postupem z namačkaného sladu, chmele a vody, případně s využitím sladových nebo mladinových koncentrátů.

 

home-nano-brewery-nanobeer-nb-200-1Vybavení varny NB-200 :

  • Kompletně vyrobeno z nerezové potravinářské oceli AISI 304.
  • PLC programátor, umožňující kontrolu, regulaci a programování výrobního postupu. Lze nastavit varné postupy podle zvolených receptur, přičemž obsluha na programátoru zadává požadované teploty a časy jednotlivých kroků.
  • Prostřednictvím bluetooth adaptéru BT-100 je možné nastavovat, programovat a sledovat varný proces i vzdáleně na jakémkoli mobilním zařízení s operačním systémem Android.
  • Míchadlo poháněné motorem s frekvenčním měničem – díky němu lze dosáhnout lepší extrakce cukrů ze sladu, než je tomu u jiných podobných systémů.
  • Tři ohřevná elektrická tělesa pro ohřev směsi
  • Čerpadlo pro cirkulaci směsi
  • Praktický jeřáb pro snadné scezování a separaci sladiny od sladového mláta
  • Transportní plošina se čtyřmi koly opatřenými brzdou.
  • Armatury pro snadné vypouštění mladiny a pro čištění a sanitaci varny.

Výhody :

  • Velmi snadná obsluha varny, čištění a údržba.
  • Široká nabídka příslušenství vytváří nekonečné možnosti pro experimentování s různými varnými postupy.
  • Dokoupitelná doplňková výbava – chmelový filtr, zařízení pro chlazení mladiny, kvasné a zrací tanky a další.
  • Výborné řešení pro všechny, kteří chtějí začít s vlastní výrobou ve středních objemech piva s minimálními náklady.

Technologie pro kvašení mladiny a její přeměny na výsledný nápoj – pivo

Mladinu vyrobenou s pomocí varny zchladíme (viz postup níže) a naplníme ji do kvasného tanku. Zde probíhá proces kvašení a posléze zrání piva, přičemž se z původní sladké šťávy (mladiny) mění nápoj na alkoholické pivo. K úspěšnému výrobnímu procesu potřebujeme jednak nádobu pro kvašení mladiny (vybavenou tzv. kvasnou zátkou) a jednak nádobu pro zrání piva pod nastaveným přetlakem.

 

Kvasná technologie v mikropivovarech Nanobeer BNB-51

nanobeer-50-microbreweries-001V našich nejmenších mikropivovarech Nanobeer BNB-51 řešíme technologii pro kvašení a zrání piva velmi jednoduchým způsobem. S ohledem na co možná maximální snižení nákladů na pořízení vybavení pivovaru jsou tyto mikropivovary vybavené konstrukčně velmi jednoduchými cylindricko-kónickými tanky bez izolace a bez duplikátorů. Chlazení tanků je realizováno pomocí trubkového spirálového výměníku, který je vsunutý do nitra tanku a ponořený v kvasící mladině. Výměník je napojený na vodní chladič s jednoduchou tepelnou regulací. Po vykvašení mladiny je tzv. mladé pivo potřeba stočit do plastových PET lahví (doporučujeme láhve uzpůsobené pro sycené nápoje) a tyto uložit ve vyhrazené lednici s nastavitelnou teplotou cca 1°C . Pivo zraje v takto uložených lahvích stanovenou dobu, přičemž je nutné pravidelně odpoutět oxid uhličitý z lahví, aby nedošlo k jejich přílišnému namáhání narůstajícím tlakem a k explozi lahví. Tento „amatérský“ postup je velmi často využíván při tzv. homebrewingu, což je výroba piva v domácích podmínkách.

 

 

Kvasná technologie v mikropivovarech Nanobeer BNB-52/54, BNB-201/202/203

nanobeer-microbreweries-006Ve všech ostatních mikropivovarech Nanobeer řešíme technologii pro kvašení a zrání piva již využitím polo-profesionálních zařízení, které se svými vlastnostmi a komfortem používání již velmi blíží kvasným a zracím technologiím, používaných v profesionálních minipivovarech. Kvašení mladiny a následně i zrání piva probíhá v cylindrokónických tancích zjednodušené konstrukce, které jsou vybavené chladicími duplikátory, hradicím přístrojem, vzorkovacím ventilem, sanitační sprchou, armaturami pro odstřel kvasnic a odpouštění piva, inspekčním průlezem. Na rozdíl od profesionálních cylindrokónických tanků nejsou tyto zjednodušené CK tanky izolované a chladicí duplikátory se nacházejí pouze na jejich cylindrické části, což pro výrobu piva v malých objemech je plně dostačující. Přesto je možné tyto zjednodušené cylindrokónické tanky dodatečně zaizolovat nalepením speciální izolační hmoty na bázi polyuretanu nebo neoprenu – takto lze snížit energetickou náročnost kvasného a zracího procesu až o 70%. Přeje-li si to zákazník, je možné i mikropivovar Nanobeer vybavit profesionálními kvasnými a zracími tanky CCT classic, které splňují nejvyšší nároky na efektivní výrobu piva za nejnižších možných provozních nákladů.

 

 

 

decoction-beer-brewing-process-01Popis výroby piva s využitím varny Nanobeer

  1. PROGRAMOVÁNÍ – Obsluha zadá jednotlivé kroky varného postupu do PLC programátoru (pomocí tlačítek a displeje na spodní části varny, anebo na mobilním zařízení se systémem Android). Každý krok sestává z nastavené požadované teploty a z času, který má na této teplotě roztok setrvat. Varné postupy jsou stanovené vybranou recepturou.
  2. VYSTÍRKA – Do nádoby se napustí voda a spustí se ohřev na teplotu 38°C. Po dosažení této teploty se do vody vsype dávka namačkaného sladu a s pomocí míchadla se důkladně rozmíchá ve vodě. Vznikne tzv. „dílo“, tj. směs vody a sladového šrotu.
  3. RMUTOVÁNÍ – V souladu s naprogramovaným postupem se směs ohřívá postupně na stanovené teploty. Na těch směs setrvá po stanovenou dobu, přičemž dochází k extrakci škrobů ze sladu a k jejich postupné přeměně na různě složité cukry.
  4. SCEZOVÁNÍ – Pomalým vytahováním síta separujeme sladové mláto od sladiny. Zvedání síta je velmi snadné díky zabudovanému jeřábu.
  5. CHMELOVAR – Sladinu uvedeme do prudkého varu na dobu asi 2 hodin. Ve třech dávkách přidáme hořký a aromatický chmel. Tímto postupem získáme tzv. mladinu, v niž jsou dosud přítomné zbytky chmele, který je potřeba odstraníme snadno s pomocí chmelového filtru.
  6. KVAŠENÍ MLADINY – Mladinu zbavenou zbytků chmele s pomocí hadic a čerpadla přečerpáme přes deskový výměník (kde mladinu zchladíme na zákvasnou teplotu 6-25°C) z varny do kvasného tanku. Přidáme pivovarské kvasnice a v uzavřeném nebo otevřeném kvasném tanku zahájíme kvasný proces. Ten trvá zhruba 5-12 dní, přičemž se během něj musí nádoba intenzívně chladit s pomocí vodního chladiče a duplikátorů nádoby. Během kvašení se mění cukry na alkohol.
  7. ZRÁNÍ MLADÉHO PIVA – Po ukončení kvašení provedeme tzv. zahrazení kvasného tanku, přičemž za postupného snižování teploty dojde k nasycení piva oxidem uhličitým. Během zrání pivo postupně čistíme od usedlých vyčerpaných kvasnic, čímž dosáhneme čirého nápoje a výborné výsledné chuti piva. Proces zrání trvá podle druhu vyráběného piva od 10 dní až po 4 měsíce.
  8. STÁČENÍ PIVA DO NÁDOB –  S pomocí doplňkové výbavy je možné vyrobené pivo buďto přímo konzumovat, anebo naplnit do nádob (láhve, sudy), v nichž bude dále skladováno nebo prodáváno.
  9. KONZUMACE PIVA – Výsledný a poslední krok, kvůli kterého jsme s výrobou naší várky piva strávili tolik času a úsilí.

 

 


 

shares