CHLADICÍ SYSTÉM V PIVOVARU
Dostatečně dimenzovaný a správně navržený chladicí systém je pro minipivovar jedním ze základních předpokladů výroby kvalitního piva. Chladicí systém musí bát konstruován tak, aby vyrobil dostatečné množství chladu a udržel na požadovaných teplotách všechny nádoby s pivem v pivním sklepě. Navíc musí zvládnout výrobu ledové vody pro chlazení mladiny. Kondenzační jednotky musí dodávat potřebný chladicí výkon v celém rozsahu venkovních teplot dle místních klimatických podmínek. Při výpočtu chladicího systému je potřeba počítat s poklesem chladicího výkonu chladicích jednotek při vysokých letních teplotách, stejně tak jako s možností vzniku námrazy při zimních mrazech či kolísání teplot kolem nuly.
Proto zpracováváme výpočet chlazení individuálně pro každý konkrétní pivovar.
U našich minipivovarů používáme čtyři systémy chlazení :
Chlazení ledovým vzduchem
– používá se pro prostorové chlazení ležáckého sklepa s jednostěnnými ležáckými a servisními tanky, a dále pro chlazení skladu naplněných nádob s pivem, určených k distribuci. K chlazení se používají vzduchové chladicí jednotky. Tento systém chlazení kvasných nádob neumožňuje řízení teplot v každém tanku zvlášť a je málo účinný při chlazení nádob s větším objemem (nad 2000 litrů). Nízká teplota v prostoru tanků snižuje komfort práce pro zaměstnance pivovaru, proto se pro chlazení tanků s dozrávajícím pivem používá výjimečně jen u pivovarů s omezeným investičním rozpočtem.
Chlazení ledovým glykolem
– používá se pro duplikátorové chlazení všech izolovaných nádob s dvojstěnnou konstrukcí v ležáckém sklepě a nádob hlavního kvašení. Dále se glykol používá k dochlazení mladiny ve druhém stupni u pivovarů s dvojstupňovým deskovým výměníkem. K chlazení se používají glykolové chladicí jednotky obvykle v kombinaci se zásobníkem zchlazeného glykolu. Glykol bývá často také nahrazen ledovou chladicí vodou, zchlazenou na teplotu okolo 1°C.
Chlazení ledovou upravenou vodou
předchlazenou z pitné stuudené vody v zásobníku upravené ledové vody – používá se pro chlazení mladiny u pivovarů s jednostupňovým deskovým výměníkem. U některých pivovarů používáme ledovou vodu také k chlazení nádob hlavního kvašení. Ledová upravená pitná voda je při průchodu deskovým výměníkem ohřátá na cca 80°C a obvykle je jímána do zásobníku horké vody.
Chlazení studenou pitnou vodou
(z vodovodu, ze studny apod. – první stupeň chlazení mladiny u pivovarů s dvojstupňovým deskovým výměníkem (při výrobě spodně kvašených druhů piva), anebo u pivovarů s jednostupňovým deskovým výměníkem (při výrobě svrchně kvašených druhů piva). Obvykle je studená pitná voda z vodovodu použitelná pro zchlazení mladiny z teploty 90°C na 20-25°C (teplota dostatečná pro zakvášení mladiny při používání svrchně kvasících kvasnic). Studená pitná voda je při průchodu deskovým výměníkem ohřátá na cca 80°C a obvykle je jímána do zásobníku horké vody. Tento jediný systém nepotřebuje žádné aktivní zařízení.
I. Chladicí systémy pro chlazení tanků
Chlazení pivovarských nádob vzduchem![air-cooler-acu-001](http://www.ceskeminipivovary.cz/wp-content/uploads/2013/11/air-cooler-acu-001-150x150.jpg)
Vzduchové chladicí jednotky používáme u našich minipivovarů pro prostorové chlazení ležáckého sklepa s jednostěnnými ležáckými tanky a servisními tanky, a dále pro chlazení skladu naplněných nádob s pivem, určených k distribuci.
Chlazení pivovarských nádob kapalinou![Trimetricka vizualiazce ZLV20 ver.2](http://www.ceskeminipivovary.cz/wp-content/uploads/2013/11/Trimetricka-vizualiazce-ZLV20-ver.2-150x150.jpg)
![cooling-system-280x143](http://www.ceskeminipivovary.cz/wp-content/uploads/2016/03/cooling-system-280x143.jpg)
Kapalinové chladicí jednotky používáme u našich minipivovarů pro duplikátorové chlazení všech izolovaných nádob s dvojstěnnou konstrukcí v ležáckém sklepě a nádob hlavního kvašení. Dále se chladicí kapalina používá k chlazení mladiny deskovým výměníkem. Součástí systému kapalinového chlazení je zásobník chladicí kapaliny.
Kapalinové chladicí systémy umožňují přesnou elektronickou regulaci teplot v tancích.
II. Chladicí systémy pro chlazení mladiny
Chlazení horké mladiny![Kompaktní Modulo systém pro horkou vodu, studenou vodu, chlazení mladiny](http://www.ceskeminipivovary.cz/wp-content/uploads/2013/11/modulo-wcuhwt-unit-01-150x150.jpg)
Nedílnou součástí pivovaru je systém pro chlazení mladiny (meziprodukt výroby piva vyrobený varnou) na požadovanou zákvasnou teplotu, které se provádí na cestě mladiny mezi varnou a kvasnou nádobou. Zákvasná teplota mladiny a volba systému chlazení mladiny závisí na druhu vyráběného piva, velikosti varny a dalších parametrech. Obvykle se společně s chlazením mladiny provádí také její okysličení před zakvášením.